Eigenlijk is mijn idee voor een eigen bedrijf ontstaan nadat ik moeder werd. Ik heb al tijdens de zwangerschap bewuste keuzes gemaakt voor mij en ons kindje. Een hypnobirthing cursus volgen en het gaan dragen van onze kinderen, bijvoorbeeld. Mijn ervaringen in de praktijk bracht ik graag over aan andere geïnteresseerden.

In deze eerste en zakelijke editie van de Fem.Q&A is Milou van Luijk aan het woord. Milou is moeder van twee blonde en ondeugende mannetjes. Ze is kinderverpleegkundige en ZZP-er. Vanuit haar ouder- en kindpraktijk La Louz geeft ze babymassage/yoga, draagconsulten en biedt ze coaching aan. Alsof dat nog niet genoeg is bundelt ze samen met haar zus de krachten. Vanuit dezelfde praktijk geven ze een zwangerschapscursus gericht op bewust en natuurlijk zwanger zijn en bevallen.

Wat drijft haar, waar krijgt ze energie van, wat zou ze beter willen en kunnen doen? Fem.club ging graag het gesprek aan met zakenmama Milou.

Het verhaal achter een naam is vaak intrigerend.  Om met de deur in huis te vallen; Waar komt die Frans klinkende naam vandaan?

Uit spanje! La Louz is afkomstig van het Spaanse La Luz (het licht) en dar a luz (geboren worden in het licht). Louz is een verbastering van dit woord door de namen van mij en mijn zus erin te verwerken, Louise en Milou. En zo was onze naam geboren.

Logo La Louz

De diensten van La Louz, in de intro kort aangestipt, komen heel veelzijdig over. Wil je daar wat uitgebreider over vertellen? 

Vanuit de zwangerschapscursus kreeg ik vaak terug dat zij er tijdens de geboorte of daarna echt wat aan hadden gehad. Ik vond dat heel bijzonder omdat ik voor mijn gevoel niet veel had gedaan dan wat ervaringen vertellen.

Wel merkte ik dat ik het steeds leuker ging vinden om mijn kennis en ervaringen over te brengen gekoppeld aan mijn medische achtergrond.

En daarbij wil ik mij graag richten op de preventieve kant van de zorg, hoe bevorder je de binding tussen ouder en kind en leg je een goede basis voor de rest van het leven. Ik geef nu dus consulten aan ouders die hun kindje willen gaan dragen, met een doek of een draagsysteem, en vertel hen over de voordelen en de juiste wijze van dragen. Juist dit is belangrijk voor de ontwikkeling van het kindje en de houding van ouders.

Daarnaast geef ik cursussen babymassage en ga ik starten met baby-yoga. Tot slot coach ik ouders als babyconsulent als het even niet zo lekker gaat. Bijvoorbeeld bij een slecht slapende baby, een geboortetrauma of een huilbaby.

Wat een ontzettend dankbaar werk. Hoe combineer je je hulp aan jonge gezinnen met je eigen gezin? En misschien zelfs wel werken in loondienst? Lukt dat heel goed of worstel je hiermee?

Oja, dat is waar. Naast mijn ZZP-schap ben ik ook nog voor 16u in de week in loondienst en besteed ik de overige uren aan mijn gezin, ontspanning en huishouden. Het is zeker niet gemakkelijk om alle ballen in de lucht te houden, maar sinds mijn nieuwe baan heb ik daar wel veel meer balans in gevonden.

Mijn woord is tegenwoordig balans. Als je overal balans in aanbrengt dan is er zoveel mogelijk. Balans tussen werk-prive, kinderen-partner, me time-vrienden. Sinds ik dit steeds meer zo doe en bewust tijd blokkeer voor de kinderen is er ineens tussendoor toch even tijd om dat ene mailtje te versturen. Doordat ik mijn sportavond vrij houd heb ik daarna toch nog de energie om mijn administratie spontaan bij te werken. Het is echt weleens lastig als er echt iets gedaan moet worden, maar gelukkig vind ik daar steeds vaker een creatieve oplossing voor.

Balans houden dus. Voor zover je van een eigenschap kunt spreken, is dat een hele mooie. Heb je nog zo’n sterke eigenschap op het gebied van ondernemen? En hoe maak je hier gebruik van?

Altijd een lastige vraag. Ik ben erg perfectionistisch en georganiseerd. Oke dat is vaak ook lastig, maar maakt wel dat ik de zaken gelijk goed aan pak. Ik zorg dat ik alles op orde heb en systemen maak om dingen bij te houden. Ik houd er dan ook niet van als ik een spelfout op mijn website heb staan of als er iets niet helemaal werkt. Ik zorg dan dat dit tot in de puntjes is geregeld. Ik wil wel professioneel overkomen. Het zorgt er soms wel voor dat ik veel tijd kwijt ben aan iets waar iemand anders misschien de helft van deze tijd in steekt.

Elk voordeel heeft dus duidelijk ook een nadeel. Daarop voortbordurend ben ik heel benieuwd naar wat je juist lastig vind aan het ondernemen.

Marketing en mijzelf verkopen. Het is denk ik een beetje vrouw eigen, maar ik vind mijn kennis en kunde vaak nog onvoldoende om mijzelf te verkopen en ook bij het bepalen van de prijs van mijn diensten. Gelukkig heb ik inmiddels gemerkt dat dit helemaal niet waar is en ik echt wat te bieden heb. Langzaam groeien mijn verkoop-skills en ben ik er zeker van dat ik een mooi product aanbiedt. Daarbij moeten mensen zelf iets doen met mijn diensten, ik heb de inspanningsverplichting en dat bla-bla-verhaal, en dan kan ik me daar toch verantwoordelijk voor voelen. Ook dat laat ik steeds meer los, gelukkig!

Heel herkenbaar! Wanneer ben jij als zakenmama wel helemaal in je element?

Eigenlijk als al het bovenstaande lukt. Als ik heerlijke quality time heb gehad met de kinderen en daar heel bewust tijd voor heb gemaakt, en ik daarna ineens ruimte heb om wat kleine puntjes van mijn to-do-lijst bij te werken. En natuurlijk als ik bezig ben met mijn werk, als ik consulten geef en echt doe waar ik blij van wordt. Dan denk ik, ja daar doe ik het voor, dit is wat ik wil! En als ik dan merk dat ik echt een verschil maak voor ouders dan ben ik zeker in mijn element.

Je haat ze of houdt er van; quotes. Ze kunnen erg cheesy zijn, maar juist daarom misschien ook supermotiverend. In welke quote kun jij je helemaal vinden? 

‘Where focus goes, energy flows’

&

‘It takes a village to raise a kid’.

De eerste is eigenlijk altijd van toepassing en binnen de ondernemingswereld denk ik ook zeker een waarheid als een koe. Ik denk dat ik toch meer energie in mijn marketing moet steken, als ik hier nu over na denk 🙂 Maar in mijn werkzaamheden is dit ook een mooie stelregel. Als, bijvoorbeeld, een ouder met een huilbaby veel aandacht besteedt aan het huilen en niet meer aan de positieve dingen, dan zal de vicieuze cirkel niet gemakkelijk worden doorbroken. Als meer aandacht ontstaat voor de momenten die goed gaan, dan zullen deze vanzelf meer voorkomen (mits er niks medisch aan de hand is natuurlijk!).

De tweede is vooral in mijn werk van toepassing, al is dit helaas tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend. Ik denk er weleens over na hoe ik dit weer meer voor elkaar kan krijgen of mijn steentje aan bij kan dragen. Ik weet het nog niet, maar misschien komt er wel iets naar voren waardoor er weer veel meer echt contact met elkaar wordt gemaakt zodat het samen opvoeden weer meer gewoon wordt.

Deel je ultieme ondernemerstip!

Gewoon doen!! Niet bang zijn voor het falen, niet bang zijn jezelf te verkopen, niet bang zijn dat je het niet kan en gewoon de uitdaging aan gaan.

Tot slot: Heb je een leuke anekdote die je wil delen?

Pff… ehm… goede vraag! Momenteel ben ik in Barcelona. Echt even me-tijd, als je het hebt over Fem.club dan is dit het ultieme voorbeeld van kiezen voor mezelf en gewoon weer even vrouw zijn. Het gekke is dat het slechts een halve dag duurde voordat ik mezelf echt weer alleen vrouw voelde, dit had ik niet zo snel verwacht. Thuis gaat alles goed, de zon schijnt en ik kan urenlang boeken lezen zonder ‘mamaaaa!’ tussendoor (het enige dat me eraan herinnert moeder te zijn, zijn mijn pijnlijke borsten vol borstvoeding!) Haha.

Met wat doelen om te werken aan mijn bedrijf en te genieten van niks doen, cultuur en veel lopen, is mijn Barcelona weekend ook als ondernemer belangrijk. En zelfs hier was ik aan het netwerken. Ik deed gister mee aan een Free-tour door twee oude wijken van Barcelona en kriskrassend door kleine straatjes (hiervoor was ik telkens op hetzelfde punt geëindigd als waar ik begonnen was) begon ik het meer te begrijpen. Het begon te miezeren maar dat deed me niet veel als echte Nederlander. Alle paraplus om mij heen vond ik stukken irritanter.

Een Italiaanse dame vroeg me waar ik vandaan kwam want de regen leek mij niet veel te doen (haar ook niet trouwens). Nederland. Aha dat dacht ze al want ze woonde sinds een paar maanden in Leiden. We raakten aan de praat, gingen ergens wat eten en we hadden het over wat we deden. Ik vertelde over mijn bedrijf en drijfveer erachter. Ze was reuze nieuwsgierig naar mijn idee over samen in bed slapen met je kindje en het verwennen van je kind. Ik vertelde haar over balans (o ja en dat je een baby niet kunt verwennen maar vooral voorziet in zijn levensbehoeften) en bewuste keuzes maken. Dat ze vanzelf weer uit je bed gaan als ze oud genoeg zijn en dat kinderen grenzen nodig hebben maar daarbinnen veel mogelijk is.

Ik vertelde over bewust zwanger zijn, de keuzes die je hebt en dat alle praktische zaken rondom het ouder worden vanzelf op hun plek vallen als het zover is. Wauw, ze was oprecht opgelucht dat ik dit vertelde. Ze had er in het vliegtuig over nagedacht. Zij en haar vriend zijn langzaam wel toe aan de volgende stap, maar het praktische staat haar erg in de weg. Net als de carrière perspectieven en hun ambities. Ook vertelde ze dat Nederland erg relativeert en ze beseft dat het niet mogelijk is altijd naar het beste te streven en perfect te zijn. Ze laat dit los, een eerste stap naar het creëren van ruimte voor de volgende stap: moeder worden.

Het mooie vond ik ook dat ze zich zo bewust was van haar eigen opvoeding en die van haar vriend, en het effect wat dit op hen heeft gehad. Dat de cultuur waaruit ze komt invloed heeft op haar. Heel mooi eigenlijk om te zien dat ze al zo bezig was met een bewustwordingsproces. Jammer dat ik me dat nu realiseer en dat niet tegen haar kan zeggen. Oja, en wat netwerken betreft heb ik haar mijn visitekaartje gegeven want als het zover is dan zou ze graag contact met me opnemen. Hoe tof zou dat zijn!


Milou van Luijk is eigenaar van ouder- en kindpraktijk La Louz. Volg haar op Facebook voor meer informatie en kijkjes in haar veelzijdig en dankbaar werk.

Auteur

Uit ervaring weet ik dat het als moeder makkelijk kan zijn om vanuit huis een eigen bedrijf te starten. Hoewel te doen, loop ik ook tegen lastige ondernemerskwesties aan. Ik faal en ik heb succes, maar opgeven doe ik nooit! Op Fem.club bundel ik die ervaring met praktische informatie zodat andere moeders die ook een bedrijf hebben of juist willen starten er ook iets aan hebben.

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin dit