Het begint steeds vaker te kriebelen. Het idee van je eigen werktijden kunnen indelen klinkt ideaal. Aan een product of dienst van jezelf werken als een droom die uitkomt. Wat als… Zal ik je wat verklappen? Totdat je die stoute schoenen aantrekt, zul je geen rust vinden. Durf je dromen te doen. Maak ze waar! Ook als je het idee hebt dat je idee niet nieuw is of bang bent dat mensen er niet op zitten te wachten. Er is namelijk niemand zoals jij. Maar hoe start je een eigen bedrijf? Wat moet je zeker regelen? En waar begin je?

1. Bepaal je ideale klant

Allereerst denk je na over aan wie jij gaat verkopen. Het bepalen van je doelgroep doe je door na te denken over bijvoorbeeld het geslacht, leeftijd en interesses van de klant die jij wilt aantrekken. Denk er gerust een gezicht bij en geef je poppetje een naam. Als je dit allemaal helder hebt, weet je namelijk ook wat het probleem is van je ideale klant. Dat probleem ga jij natuurlijk met je product of dienst oplossen.

Bijkomend voordeel is dat als je eenmaal je ideale klant duidelijk voor ogen hebt, je tegen deze persoon kunt “praten” in je nieuwsbrieven, blogs en social media posts.

2. Bedenk een naam

Eigenlijk had ik een naam bedenken voor je bedrijf op de eerste plek, maar als die nog niet vaststaat of je hebt nog geen idee dan loont het zeker om eerst je ideale klant te schetsen. Wie weet kun je er namelijk iets mee bij het brainstormen voor een naam.

Waar je naar op zoek bent is een naam die wel origineel is, maar niet ingewikkeld. Een naam die meteen uitlegt wat je doet is ideaal. En origineel als in de enige. Dus zodra je een naam hebt, ga je dat meteen onderzoeken. Op KvK.nl kun je nagaan of er geen andere inschrijvingen zijn in Nederland met dezelfde of gelijkende naam.

3. Claim je domeinnaam en social media

In één adem door controleer je of er een domeinnaam beschikbaar is. Idealiter wil je zowel de .nl als de .com extensie. Maar staar je hier niet op blind. Een domeinnaam kun je bij elke willekeurige hostingpartij kopen. Hou er wel rekening mee dat, mocht je later voor een andere hosting kiezen, je de naam de eerste drie maanden niet mag migreren. Dit hoeft geen beperking te zijn. Je kunt prima bij partij A je domeinnaam hebben lopen en bij partij B je hosting.

Check (en claim!) je ook meteen de social media kanalen waar je actief op wilt gaan zijn? 

4. Schrijf je in bij de KvK

Tevreden met de naam en hij is vrij? Gefeliciteerd! Op KvK.nl kun je meteen een afspraak maken om je bedrijf in te schrijven. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel kost eenmalig €50,00. Hoewel je inschrijving zeker een mijlpaal is voor jou, is de daadwerkelijke afspraak eerder een formaliteit dan een feestelijke gebeurtenis. Maak het zelf speciaal door het te vieren met bijvoorbeeld een etentje. 

5. Waar verkoop ik mijn product?

Vervolgens is het heel belangrijk om te bepalen hoe je je product of dienst aan de man [of vrouw] gaat brengen. Er zijn verschillende platformen hiervoor en afhankelijk van je bedrijf kies je voor de één, een paar of een combinatie. Verkoop je producten dan kun je denken aan verkopen op Facebook, Etsy, in een webshop of misschien wel in conceptstores. Bied je een dienst aan vind ik een website absoluut een must. Het is een hulpmiddel om gevonden te worden door potentiële klanten, die klanten kunnen meer informatie opzoeken en ook kan je website fungeren als visitekaartje of portfolio.

Ik ben erg te spreken over WordPress. Het is een systeem waar je zeker zelf mee uit de voeten kunt. In combinatie met een goede hosting kun je iets heel moois neerzetten.

6. Administratie bijhouden

Als ondernemer heb je rechten en plichten. Eén van die plichten is het doen van aangifte Omzetbelasting (BTW aangifte). Ook moet je een deugdelijke administratie voeren. Dit kun je makkelijk zelf doen in een boekhoudprogramma of je schakelt een boekhouder in.

7. Voldoe aan regels

Zorg dat je aan wettelijke vereisten voldoet. Denk aan je Algemene Voorwaarden en de AVG. Ook is het goed om na te gaan welke zakelijke verzekeringen voor jou wenselijk of zelfs verplicht zijn. Centraal Beheer Zakelijk is een partij waar je die verzekeringen zoals een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kunt afsluiten.

8. Bedenk een marketingstrategie

Hoe ga je iedereen vertellen over je geweldige product? Met een website alleen ben je er helaas nog niet. Ga je alleen social media inzetten? Roep je de hulp in van bloggers of ga je misschien zelfs wel adverteren op Google? Denk hier goed over na en zet het op een rijtje.

9. Doe wat je het liefste doe

Zo! Nu je de voorgaande 8 punten weet, kun je een begin maken met het starten van je bedrijf en doen wat je het liefste doet.

Like it? Pin it!

Auteur

Uit ervaring weet ik dat het als moeder makkelijk kan zijn om vanuit huis een eigen bedrijf te starten. Hoewel te doen, loop ik ook tegen lastige ondernemerskwesties aan. Ik faal en ik heb succes, maar opgeven doe ik nooit! Op Fem.club bundel ik die ervaring met praktische informatie zodat andere moeders die ook een bedrijf hebben of juist willen starten er ook iets aan hebben.

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin dit