Als je ondernemer bent, ben je verplicht om een aantal gegevens openbaar te delen. Via je inschrijving bij de Kamer van Koophandel is je woonadres bijvoorbeeld makkelijk te achterhalen. Als je een webshop hebt, ben je zelfs verplicht om je vestigingsadres op je website te vermelden. Voor een B.V. met een pand elders geen probleem, maar voor die kleine ZZP’er die geregistreerd staat met een privéadres een ander verhaal. Ik kan me heel goed voorstellen dat je hier niet meteen om zit te springen en je je afvraagt of je inschrijving in de KvK op een ander adres mag. En daarvoor hoef je heus niets te verbergen te hebben.

Inschrijving adres KvK

In de KvK worden twee adressen van je geregistreerd: het adres waar je bedrijf gevestigd is [vestigingsadres] en je privéadres. Omdat je als eigenaar van een eenmanszaak [maar ook vennoot en maat van een Vennootschap onder Firma, Commanditaire Vennootschap en een Maatschap] ook in privé aansprakelijk bent, is ook je privéadres voor iedereen op te vragen. De KvK is hierdoor een openbaar register.

Als kleine ondernemer waarvan beide adressen vaak het woonadres is, kan het voelen alsof je gegevens hiermee op straat komen te liggen. Dat kan heel onprettig voelen. Logisch dus dat je je afvraagt of dit niet anders kan.

!Tip: ben je niet verplicht om je adres en/of kvknummer op je website te vermelden, dan kun je er ook voor kiezen om de naam waar je bedrijf mee ingeschreven staat een andere naam te laten zijn, dan die je naar buiten toe communiceert. Zo is je inschrijving moeilijk op te zoeken voor derden. Als blogger kan dit bijvoorbeeld een hele goede optie zijn.


Lees ook: Wat levert samenwerken met bloggers nu echt op?


Inschrijven kvk op een ander adres

Kun je je woonadres afschermen in KvK? Zoals ik al zei: dat kan! Je moet je wel goed bewust zijn van het feit dat je adres twee keer vermeld wordt. Wil je dus niet dat je woonadres op te zoeken is, zul je iets aan beide adressen moeten doen. Hoe je dit doet, leg ik stap voor stap uit.

1. Vestigingsadres aanpassen

Allereerst moet je zorgen dat je bedrijf op een ander adres gevestigd wordt. Je moet dus je vestigingsadres aanpassen:

• Als je een winkel hebt, atelier of andere bedrijfsruimte kun je uiteraard dit adres als vestigingsadres opgeven.

• Kan dit niet, dan ben je aangewezen op bedrijven die postadressen verhuren. Dit kan bijvoorbeeld een adres zijn in een bedrijfsverzamelgebouw of co-working space. De prijzen hiervoor starten zo’n beetje vanaf €35,00. Je moet wel een huurcontract aan de Kamer van Koophandel kunnen overleggen waaruit blijkt dat je daar permanent een ruimte huurt.

Voor een paar tientjes huur je natuurlijk geen permanente werkruimte. Dit bedrag is een soort van inschrijfgeld en als je daadwerkelijk een keer een ruimte nodig hebt voor een afspraak, betaal je daar nog een aanvullende vergoeding voor. Er zijn veel bedrijven die een kvk inschrijvingsadres aanbieden, maar pas wel op met wie je in zee gaat. Het is een lucratief businessmodel die niet altijd aan de regels van de Kamer van Koophandel voldoet.


Lees ook: Review | Online boekhoudprogramma Jortt


2. Privéadres afschermen

Om ook je privéadres af te schermen kun je je bedrijfsvorm aanpassen naar een besloten vennootschap, maar ik ga er van uit dat je niet voor niets een eenmanszaak bent begonnen. In dat geval kun je als er sprake is van een dreigende situatie de KvK ook verzoeken om je woonadres af te laten schermen. Dit verzoek moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

• Er is sprake van een waarschijnlijke dreiging.

• Je privéadres kan niet achterhaald worden via een andere inschrijving in de Kamer van Koophandel.

• Je telefoonnummer is niet openbaar.

• Je hebt zelf maatregelen genomen om de bekendheid van je adres te verminderen. [Adresindicatie geheim bij de gemeente, geen vermelding op social media en/of een adresgids]

Pinterest afbeelding voor inschrijven kvk op ander adres

Je adres afschermen in de KvK

Hoewel ik transparantie heel belangrijk vind, kan ik me wel voorstellen dat je het niet wenselijk vind dat iedereen zomaar je woonadres kunt opzoeken. Je kunt dan ook een adres laten afschermen in de Kamer van Koophandel zodat je woonadres niet op te vragen is. Dit kan je heel makkelijk doen door je bedrijf op een ander adres in te schrijven en de KvK te verzoeken om je privéadres af te schermen. Voor dit verzoek moet je aan een aantal voorwaarden voldoen, maar de conclusie is dat je inschrijven op ander adres in KvK mogelijk is.


Lees ook: Stom! | Zeg jij bedrijf of bedrijfje?


!Let op: notarissen, advocaten en deurwaarders hebben natuurlijk nog wel inzage in deze gegevens.

 

Foto website KvK van Jarretera via Shutterstock

Auteur

Uit ervaring weet ik dat het als moeder makkelijk kan zijn om vanuit huis een eigen bedrijf te starten. Hoewel te doen, loop ik ook tegen lastige ondernemerskwesties aan. Ik faal en ik heb succes, maar opgeven doe ik nooit! Op Fem.club bundel ik die ervaring met praktische informatie zodat andere moeders die ook een bedrijf hebben of juist willen starten er ook iets aan hebben.

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin dit