Lijstjes en ik zijn inmiddels onlosmakkelijk met elkaar verbonden. Ik maak ze dan ook bij de vleet. Toch is er voor mij niets zo frustrerends als mijn to do lijst niet afkrijgen. Behalve dan iets doen wat niet op het lijstje stond en je dat dus ook niet af kunt strepen. Irritant! Maar dat terzijde… Zou het niet veel beter zijn om juist bij te houden wat wel af is? De zogenaamde ta da lijst! Word ik een stuk vrolijker van kan ik je vast verklappen.

Lijstjes maken

Ik weet niet waarom ik het mezelf aandoe die lijstjes. Het is een vreemde combinatie van organiseren, onthouden en zelf pijniging. Want nooit, nooit, krijg ik een lijstje af. Dat is een beetje theatraal gesteld, maar er gaat iets af en er komen twee dingen bij. Hoezo ontmoedigend?!

Toch heb ik het ook wel nodig. Lijstjes geven me letterlijk een houvast in de chaos dat mijn hoofd weleens kan creëren. Het huishouden doen, ideeën om mijn werk en gezin beter in balans te brengen of toffe plannen voor mijn bedrijf; overal maak ik lijstjes van. Daarom alleen al zou ik niet zonder kunnen.

Lees ook: Zes ondernemende moeders delen hun beste tips voor meer focus

Van nog te doen naar al gedaan

Alleen als je er goed over nadenkt, is een to do lijst een constante herinnering aan dat wat je niet hebt of nog niet voor elkaar hebt gekregen. Een ta da lijst daarentegen geeft juist schouderklopjes. Nou kom maar door toch? Gek genoeg doen we het waarschijnlijk onbewust al.

Dit en dat is helaas nog niet af, maar zus en zo wel hoor.

Het is niet alleen een excuus voor wat niet is, maar ook de drang naar het positieve van wat wel. Dat is wat mij betreft ook de kracht van zo’n succeslijst.

Een ta da lijst maken

Lijkt het jou ook waardevol om een ta da lijst bij te gaan houden? Maak hier plaats voor in je planner, bullet journal of gewoon op een los lijstje. Het is belangrijker dàt je het doet, dan waar je het doet. Schrijf taken op die gelukt zijn, maar ook complimentjes die je hebt gekregen bijvoorbeeld.

Voor mezelf heb ik hiervoor een printable gemaakt. Wil je hier ook gebruik van maken? Vraag het via dit formulier gratis aan:

De kracht van een ta da lijst

Ik pleit absoluut niet voor een ban op to do lijstjes. Alsjeblieft niet zeg. Wel mogen we echt meer stilstaan bij wat wel gelukt is en wat we wèl hebben klaargespeeld. Successen zijn er, hoe klein ook, om te vieren. Ook geeft het motivatie om die to do lijst te blijven aanvliegen.

Pin voor later

Auteur

Uit ervaring weet ik dat het als moeder makkelijk kan zijn om vanuit huis een eigen bedrijf te starten. Hoewel te doen, loop ik ook tegen lastige ondernemerskwesties aan. Ik faal en ik heb succes, maar opgeven doe ik nooit! Op Fem.club bundel ik die ervaring met praktische informatie zodat andere moeders die ook een bedrijf hebben of juist willen starten er ook iets aan hebben.

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin dit