Ik durf te stellen dat elke onderneemster een business buddy nodig heeft. Een stelling waar ik de afgelopen maanden overtuigd van ben geraakt. Het is eigenlijk een beetje vanzelf gegaan. Ik maakte van mijn mamablog een bedrijf en om me heen maakten vriendinnen en collega’s dezelfde stap. Weliswaar niet in dezelfde branche, maar ook zij begonnen voor zichzelf. Je praat met elkaar, geeft elkaar tips en levert opbouwende kritiek. Het resultaat? Je helpt elkaar groeien!

Nu nog een Nederlandse variant van de term business buddy en ik ben content. Iemand?

Je bent niet alleen!

ZZP’er zijn kan, ondanks het contact met opdrachtgevers, een eenzame baan zijn. Contact kunnen hebben met iemand die je begrijpt en ongeveer hetzelfde meemaakt is dan heel waardevol. Natuurlijk kun je bij een vriendin of je partner terecht, maar soms wil je je verhaal kwijt aan iemand die zich goed in je situatie kan verplaatsen. Je frustraties kunnen uiten aan iemand die in hetzelfde schuitje zit of heeft gezeten.


Lees ook: Stom! | Zeg jij bedrijf of bedrijfje?


Het levert nieuwe inzichten op

Hoewel het woord sparren mij spontaan jeuk bezorg, is het erg goed om even om de tafel te zitten met een andere onderneemster en je ideeën te spuien. In je hoofd, gevangen tussen je oren, kan een idee als goud klinken, maar hoe goed is het werkelijk? Wat zijn de haken en ogen? Wat heb je over het hoofd gezien? Hardop hierover nadenken en meedenken met elkaar levert je vaak inzichten op waar je in je eentje niet [of pas veel later] achter gekomen zou zijn.

Je krijgt zetjes in de goede richting

Dat is het mooie van samenwerken. Samen sta je sterk[er]. Moet je een stap buiten je comfort zone zetten? Heb je je in je hoofd gehaald iets niet te kunnen? Een goede business buddy weet je te motiveren om wel die stappen te zetten. Maar dat Zelfstandige in het woord ZZP’er dan? Zelfstandig zijn betekent niet dat je alles alleen moet kunnen of geen hulp nodig zou mogen hebben.

Je versterkt elkaar

Het is juist mooi om iemand te kennen waar je iets van kunt leren. Jij weet meer over het schrijven van teksten terwijl zij misschien heel goed is in het opzetten van een mooie website. Door kennis met elkaar te delen, help je elkaar vooruit. Het spreekt voor zich dat je daar beide beter van wordt.


Lees ook: Review | Online boekhoudprogramma Jortt


Concullega

Ideaal toch zo’n wisselwerking waar je beide profijt van hebt? De hamvraag is: Kun je oprecht business buddy zijn van iemand uit dezelfde branche? Ik denk dat dat heel erg afhankelijk is van de branche en van jezelf. Idealiter wil je raakvlakken hebben met elkaar, maar geen directe concurrenten zijn.

Hoe vind je een goede partner?

Heb ik je overtuigd van het nut van het hebben van een business buddy? Dan wil je vast weten hoe je de juiste persoon voor jou en je bedrijf vindt. Dit kun je natuurlijk aan het toeval overlaten of je kunt er actief naar op zoek gaan. Tijdens een netwerkbijeenkomst bijvoorbeeld. Of in een Facebookgroep met andere ondernemers.

Hoe je elkaar ook vindt, het moet klikken. De wil om de ander te helpen moet er zijn. Een stukje basis vertrouwen om mee te starten ook. Je wordt oprecht blij van het succes van de ander. Iets van de ander willen aannemen is ook wel handig. Het is net als met gewone vriendschappen; je kunt het niet afdwingen. Zijn al deze ingrediënten aanwezig, dan ben je een spekkoper.

Een goede business buddy motiveert, geeft steun en juicht je successen toe. Ik kan niet zonder de mijne. Nu nog die pakkende Nederlandse naam.

 

Wat vind je van mijn stelling? Heb jij ook een business buddy of vind je het niet nodig? 

Foto van vrouwen die samenwerken van Dragon Images via Shutterstock

Auteur

Uit ervaring weet ik dat het als moeder makkelijk kan zijn om vanuit huis een eigen bedrijf te starten. Hoewel te doen, loop ik ook tegen lastige ondernemerskwesties aan. Ik faal en ik heb succes, maar opgeven doe ik nooit! Op Fem.club bundel ik die ervaring met praktische informatie zodat andere moeders die ook een bedrijf hebben of juist willen starten er ook iets aan hebben.

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin dit