Een eigen bedrijf starten in combinatie met kleine kinderen is goed te doen. Hoewel het prima te combineren is, komt er van echt werken met een kleintje om je heen alleen niet veel terecht. Er zijn verschillende oplossingen te bedenken waarvan kinderopvang er één is. Het is alleen een dure vorm van opvang. Gelukkig maakt de kinderopvangtoeslag een hoop goed. De vraag is alleen of je ook in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag als je nog geen klanten hebt. Heb je recht op kinderopvangtoeslag als je net start als ondernemer?

Wat is kinderopvangtoeslag?

Kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming die je krijgt in de kosten voor kinderopvang. Niet alleen de kinderopvang (crèche) valt hier onder, maar ook de buitenschoolse opvang en sinds 2018 ook de peuterspeelzaal. Deze toeslag wordt door de Belastingdienst uitbetaald. De toeslag wordt gebaseerd op de kosten van de kinderopvang en je inkomen (én die van een eventuele toeslagpartner). Een gedeelte van deze kosten wordt in de vorm van de toeslag vergoed en een gedeelte betaal je zelf. Uiteraard gelden er voorwaarden om in aanmerking te komen voor kinderopvangtoeslag.


Lees ook: Inschrijven KvK op een ander adres


Wanneer heb je recht op kinderopvangtoeslag?

Zo is één van de voorwaarden dat je werk moet hebben. De Belastingdienst maakt daarbij geen onderscheid tussen iemand in loondienst of een ZZP’er. Werk is werk! Eén van de restricties is verder nog dat je maar recht heb op vergoeding over maximaal een x aantal uur aan opvang per maand. Deze maximale aantal uren worden berekend op basis van de werkuren van degene die op jaarbasis het minst werkt. Tot zover helder.

Als je net begint met een eigen zaak heb je meestal nog geen klanten. Wel voer je vaak al werkzaamheden uit voor je bedrijf. Deze voorbereidende werkzaamheden ziet de Belastingdienst ook als werk. Denk aan je administratie doen, een cursus volgen en aquisitie. Dat is mooi, want zo kun je dus aanspraak maken op Kinderopvangtoeslag zonder dat je daadwerkelijk nog iets verdiend moet hebben.


Lees ook: Review | Online boekhoudprogramma Jortt


Eigen bedrijf en kinderopvangtoeslag

Kortom: Als ondernemer kun je Kinderopvangtoeslag vragen. Hier zijn voorwaarden aan verbonden, maar als je in aanmerking komt geeft je dat tijd en ruimte om voor jezelf te werken. Ook als je net je bedrijf bent gestart, heb je recht op Kinderopvangtoeslag. Hou wel een goede urenadministratie bij. Net als voor de kleineondernemersregeling [KOR] moet je wel je uren kunnen verantwoorden.

 

Foto van kantoor Belastingdienst Amsterdam door Anton Havelaar via Shutterstock

Auteur

Uit ervaring weet ik dat het als moeder makkelijk kan zijn om vanuit huis een eigen bedrijf te starten. Hoewel te doen, loop ik ook tegen lastige ondernemerskwesties aan. Ik faal en ik heb succes, maar opgeven doe ik nooit! Op Fem.club bundel ik die ervaring met praktische informatie zodat andere moeders die ook een bedrijf hebben of juist willen starten er ook iets aan hebben.

2 Comments

  1. Hi May-Lou,

    Dankjewel voor de informatie. Wij zitten precies in dit pakket. Mijn man gaat voor zichzelf starten en heeft nog geen inkomen. Weet jij op basis waarvan hij dan wel recht heeft op de toeslag? Want als ik nu invul dat hij geen inkomen heeft, vervalt ineens onze volledige toeslag….

    Groetjes, Christa

    • Mary-Lou Reply

      Hoi Christa, wat een spannend leuke stap! Ik lees dat jullie toeslagpartners zijn. Uit je verhaal maak ik alleen bijvoorbeeld niet op wat jouw werksituatie is. Ik kan vanaf hier wel gissen, maar ik denk dat je beter even de Belasting kunt bellen voor advies. Succes!

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin dit