Lichtelijk gefrustreerd uitte ik een tijd geleden mijn worsteling met gefocust en productief werken aan mijn bedrijf op de Facebook pagina van Fem.club. Tegelijk was ik benieuwd hoe andere ondernemende moeders hiermee omgaan. Dat leverde een aantal mooie tips op die ik niet voor mezelf wil houden. Het is niet voor het eerst en zeker ook niet de laatste keer dat ik opmerk dat het combineren van gezin, een eigen bedrijf en werken in loondienst best een uitdaging is voor mij.

Productief werken

Je hebt maar 24 uur in een dag en dan wil je toch je tijd goed besteden. Dinsdag is mijn zogenaamde ZZP dag. De kinderen zijn naar school en naar de kinderopvang dus ik kan lekker doorknallen. Tenminste… dat is de bedoeling. Hoe anders is de werkelijkheid. Of ik ben een uur bezig met het samenstellen van een to do lijst of de lijst is al klaar, maar kan ik maar niet kiezen waar mee te beginnen.

Ik check even social media en een klein kwartiertje later is “even” uitgelopen naar veels te lang. Ik wil meters maken en door mijn lijst heen vliegen. Check, check, check! In plaats daarvan ben ik vaak teleurgesteld in mezelf. Voel ik me een klein kind dat bij de hand genomen moet worden door deadlines.

Lees ook: Stom! | Als je van je hobby je werk maakt, dan wordt het werk

Content inplannen

Dat laatste is ook herkenbaar voor draagconsulente Milou van Luik. Na het posten van mijn noodkreet plaatste zij deze reactie:

Ik ben dit kwartaal weer even van voren af aan begonnen… doelen weer even scherp maken, een 90 dagen planning maken en mijn social media content inplannen. Is deze week mijn investering waar ik (hopelijk) de rest van het kwartaal profijt van heb! Enne… wat bij een ander werkt kan bij jou totaal niet werken… ! Ik moet echt concrete dingen te doen hebben, dan kan ik goed knallen (vooral als het MOET)! | LaLouz

Een goede tip die ik persoonlijk hieruit haal is het inplannen van je content. Zeker voor social media is het een verademing. Even goed voor zitten en dan voor een tijd geen omkijken meer naar. Je werk batchen is een tip die ik vaker heb gehoord. Een tijdje achter elkaar hetzelfde doen zou voor meer focus zorgen dan steeds opnieuw moeten opstarten.

Dit is wat meteen mijn aandacht trok, maar er is natuurlijk meer uit haar reactie te halen. Zoals ze zelf [vrij vertaald] zegt; wat voor jou niet werkt, kan voor een ander een mega inzicht zijn.

Tijd blokken

Er kwamen meer reacties binnen. Die van blogger over het Franse leven Lana de Jong en Pinterest expert Fleur Miller kwamen nagenoeg overeen. Beide blokken hun tijd in, zetten al dan niet hun timer en gáán!

Lana de Jong: Herkenbaar:-) ik zeg dan tegen mijzelf; het komende uur besteed ik aan…. Daarna zien we weer verder, zo deel ik de dag op en werk ik aan verschillende punten op mijn ‘to do’ lijst. P.s ook je sociale netwerk pas na een uur weer checken, kwartiertje scrollen en weer verder 😉 | Het Franse leven

Fleur Miller: Goed bezig (vooral die bh Haha)! Ik ben weer uren bij gaan houden. Dat is voor mij een stok achter de deur. Het komende uur ga ik aan mijn nieuwsbrief werken bijvoorbeeld en dan zet ik mijn timer. Als ik dan toch per ongelijk mijn telefoon pak uit gewoonte en ik zie die timer lopen, denk ik: nee, focus op de nieuwsbrief. Even simpel uitgelegd. Maar het werkt voor mij. | Pinexpert.nl

To do lijst inkorten

Alle reacties die ik heb gekregen vond ik enorm waardevol. Zo ook die van coach voor vrouwelijke ondernemers Eefje Verhagen.

Ik zet elke dag 3 dingen op papier die ik persé af wil hebben. Actiegerichte punten zodat mijn brein niet meer hoeft na te denken. Die 3 punten zijn altijd de meest belangrijke dingen die bijdragen aan groei, omzet en plezier. | Stoute Schoenen Club

Mijn valkuil is dat ik veels te veel wil doen op zo’n dag. Mijn to do lijst is eindeloos en [omdat ik om half 3 weer op het schoolplein moet staan] de ZZP dag maar kort. Een perfect recept voor teleurstelling. Hoe anders zou het zijn als ik mezelf zou beperken tot 3 taken? Het uitproberen waard toch?!

Verandering van omgeving

Ook christelijke psycholoog Gladys Brinckman-Reigina liet van zich horen met een steengoede tip, of eigenlijk tips:

My best days, weeks and months is wanneer ik doelgericht werk en mij niet laat regeren door alle dingen die op mijn pad komen. Die dingen moeten natuurlijk ook gebeuren. Dus wat voor mij werk is om zowel mijn doelen (maand, week, dag) op te schrijven en mijn to do’s op te schrijven en dan kijken wanneer ik wat kan doen. Wat voor mij nu als nieuwe moeder ook werk is om uit huis te gaan en ergens anders te werken. Dan ben ik meer gefocust. Ook al ben ik alleen thuis, kan ik toch gaan snoozen in mijn hoofd hahahha of allerlei andere dingen doen in huis. | Unibonz

Gefocust werken aan je bedrijf

Als ondernemende moeder heb ik een kluif aan mijn tijd voor mijn bedrijf slim indelen. En als het dan tijd is, gefocust werken. Ik merk dat ik veel tijd kwijt ben aan dralen en social media. Ik zit mezelf hiermee soms behoorlijk in de weg. Het liefst wil ik alleen maar knallen en terugkijken op een productieve dag. Hoe mooi is dan deze laatste tip van mediator Margreet Malda:

Pauze momentjes in bouwen is erg belangrijk! | Fuse Mediation

Jezelf toestaan om even af te dwalen, kan net weer voor dat duwtje in de juiste richting zorgen.

Wat vind jij van deze tips? Welke zou jij toepassen? Of heb je misschien zelf nog een tip die je wilt delen? Please do!

Auteur

Uit ervaring weet ik dat het als moeder makkelijk kan zijn om vanuit huis een eigen bedrijf te starten. Hoewel te doen, loop ik ook tegen lastige ondernemerskwesties aan. Ik faal en ik heb succes, maar opgeven doe ik nooit! Op Fem.club bundel ik die ervaring met praktische informatie zodat andere moeders die ook een bedrijf hebben of juist willen starten er ook iets aan hebben.

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin dit