Van je hobby je werk maken, wordt door velen nagestreefd. Iets doen waar je gelukkig van wordt en daar ook nog voor betaald worden, wow! Ideaal toch? Ik ben voor mezelf inmiddels tot de keiharde conclusie gekomen dat het niet allemaal goud is wat er blinkt. Als je van je hobby je werk maakt, dan wordt het… tsja werk dus. Haalt dat niet een beetje de glans van een hobby af? Ik ben heel benieuwd of het herkenbaar is voor jou.

Van je hobby je werk maken

Toen ik voor de lol begon met bloggen, had ik geen flauw benul dat ik er geld mee kon gaan verdienen. Laat staan dat ik zelfs daardoor minder uren voor een baas zou kunnen gaan werken. Ik blogde er lustig op los, leerde en passant bij over fotografie, SEO en nog zoveel meer. Ondertussen steeg mijn website naar de waarde die het nu heeft. Naast barterdeals [betaling in natura] mag ik ook facturen uitschrijven. Fijn! Toch?

Als je moet

Het is er langzaam ingeslopen. Het moeten… Ik moet nu die foto maken, want de deadline van dat artikel moet gehaald worden. Mama moet nu eerst even dit afmaken. Ik moet deze maand nog zoveel opdrachten krijgen om de kosten voor kinderopvang, gastbloggers en zakelijke abonnementen te kunnen betalen.

Moeten is een echte moodkiller.

Ondertussen vertelde [en vertel!] ik graag over hoe tof het is dat ik van een hobby, mijn werk heb kunnen maken. Want natuurlijk is het dat! Ik ben er hartstikke trots op ook. Maar de keerzijde is dat je het serieuzer aan moet pakken. Soms dingen moet doen die minder leuk zijn, zoals: de administratie. Schipperen met de tijd die maar lijkt te verdampen. Te hard willen lopen omdat je er ook een succes van wil maken. Moet maken. Dát haalt voor mij wel de glans van een hobby af.

Stom!

Dat is toch hartstikke stom? Op z’n minst erg jammer. Mensen die zeuren, maar ondertussen niets doen om de situatie waarin ze zitten naar tevredenheid te veranderen, heb ik vrij weinig mee. Inclusief het deel van mij dat niet tevreden is met haar gewicht, maar ondertussen toch lekker blijft snoepen. Maar dat terzijde… Daarom wil ik voor mezelf op zoek naar een fijne modus. Eentje waarbij ik lekker kan doen wat mij zo lief is; bloggen op mijn blog over ouderschap en opvoeding en Fem.club, maar daarnaast ook ontspannen ondernemen. En die ontspanning, dat wat een hobby een hobby maakt, vliegt het raam uit als al die moetjes om de hoek komen kijken.

Belangrijk vs Onbelangrijk

Naar aanleiding van de training Commerciële Mindset van het Stroopwafeleffect die ik momenteel via mijn baan in loondienst volg, ben ik eens heel kritisch gaan kijken naar al mijn werkzaamheden. Is het belangrijk of onbelangrijk? Heeft het spoed of geen spoed? Wat blijkt? Al die moetjes zijn lang niet zo belangrijk als de prioriteit die ik ze geef. Geen wonder dat ik structureel tijd tekort kom. Net als dat je zo geleefd kan worden door zwemlessen, volle wasmanden en andere huishoudelijke taken, is dat voor het ondernemen ook zo. Ze schreeuwen om aandacht en krijgen dat daarom ook.

Je email pingt binnen, de zoveelste webinar dringt zich op als je door je Facebook tijdlijn scrolt en ineens bedenk je een te gekke layout die in Canva uitgewerkt moet worden. Nu! Voor je het weet hijgt er een deadline of twee in je nek en vraag je je af wie in hemelsnaam heeft bedacht dat het zo tof is om van je hobby je werk te maken.

Stommer!

Als je het dan hebt over Stom!, is dat nog stommer. De perfecte balans heb ik nog niet gevonden. Maar ik ga op zoek, want ik wil mijn hobby terug.

 

 

Nog meer stoms lezen?

Stom! | Zeg jij bedrijf of bedrijfje?

 

 

Foto van multitaskende zakenmama van Beatriz Gascon J via Shutterstock

Auteur

Uit ervaring weet ik dat het als moeder makkelijk kan zijn om vanuit huis een eigen bedrijf te starten. Hoewel te doen, loop ik ook tegen lastige ondernemerskwesties aan. Ik faal en ik heb succes, maar opgeven doe ik nooit! Op Fem.club bundel ik die ervaring met praktische informatie zodat andere moeders die ook een bedrijf hebben of juist willen starten er ook iets aan hebben.

4 Comments

 1. Zo herkenbaar! Ik had vroeger zingen en theater als hobby, inmiddels is het mijn beroep. Het heeft echt wat moeite gekost om het plezier erin te houden!

  Momenteel ben ik ook aan het bloggen en ik probeer ervoor te waken dat ik dat te serieus ga nemen. Al is de €7,14 die ik inmiddels heb verdiend met Affiliate Links toch mooi meegenomen 😉

  • Mary-Lou Reply

   Haha, een begin is een begin he?! Affiliate links zijn echt een verhaal apart.

   Thanks voor je reactie en veel plezier met je nieuwe hobby. 🙂

 2. Leuke blog Mary-Lou!!!
  Heerlijk geschreven, geniet ik van. Blijf er zelf ook van genieten ;).
  Ik verwacht dat je doorpakt, naast het “moeten” blijft het nml nog steeds je passie.
  Gr.
  Marc

  • Mary-Lou Reply

   Thanks! Het is inderdaad zó leuk! Soms vergeet ik dat.

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin dit