Noem je jouw onderneming bedrijf of bedrijfje? Wat is het beste om te doen? Als je de eeuwige verbeteraars op social media mag geloven is het een doodzonde om aan je bedrijf te refereren met bedrijfje. Foei! Niet doen. Hoe durf je?!

Daar vind ik iets van. En een rubriek Stom! is uitermate geschikt om hier even over te ventileren. -Laat jij ook je mening achter nadat je de mijne hebt gelezen?-

Verkleinwoorden gebruiken

Er zit natuurlijk iets achter de aversie tegen het gebruiken van verkleinwoorden. Men roept het heus niet zomaar.

Door klein te denken, zul je klein blijven.

 

Als je jezelf niet serieus neemt, waarom zou iemand anders dat dan wel doen?

Zit er dan zoveel kracht in woordgebruik? Uiteraard! Met woorden breng je een boodschap over. Niet alleen dat wat je daadwerkelijk zegt of wil zeggen. Je roept bewust of onbewust ook gevoelens op. Er zijn hele studies losgelaten op het gebruik van verkleinwoorden. En ik ben dan echt de laatste die de resultaten hierover in twijfel zal trekken. Maar ik geloof ook in autonomie.

Ik ben een bedrijfje begonnen, wat ik een enorme onderneming vond. Inmiddels werk ik minder in loondienst zodat ik meer tijd aan mijn eigen bedrijf kan besteden. Dat vind ik het mooie aan taal. Je hebt een keur aan woorden en synoniemen om hetzelfde te zeggen, maar toch zo in te zetten zoals jij dat op dat moment wil.

Bepaal zelf of je bedrijf of bedrijfje zegt

Het is jouw onderneming, met je ziel en zaligheid er in gelegd. Jouw passie waar je met je eigen tone of voice over mag praten. In je eigen woorden dus. Het is jammer dat verkleinwoorden in dit verband een beperkende, schattige, kleinerende of juist denigrerende associatie oproepen. Want laten we met z’n allen vooral niet vergeten dat een klein bedrijf, bedrijfje noemen, gewoon correct Nederlands is. Een ZZP’er heeft nou eenmaal vaak geen groot bedrijf. Ik kan me daarom heel goed voorstellen dat je je er oncomfortabel bij voelt om je onderneming bedrijf te noemen.


Lees ook: Als ondernemer kun je niet zonder een business buddy


Dat zegt helemaal niks over de inzet, toewijding, het salaris wat er mee verdient wordt of de ambities die al dan niet aanwezig zijn. Wat is dan het beste om te zeggen? Bedrijf of bedrijfje? Mijn motto is: Doe waar jij je goed bij voelt. Daar ga je sowieso het verst mee komen. Eigenwijs is ook wijs.

 

Ik nodig je van harte uit om mee te praten over het Stom! onderwerp van deze maand. Zeg jij bedrijf of bedrijfje? Verbeter je vrouwen die bedrijfje zeggen? 

zeg jij bedrijf of bedrijfje? | Pinterest afbeelding

Foto van zelfverzekerde vrouw van Jacob Lund via Shutterstock

Auteur

Uit ervaring weet ik dat het als moeder makkelijk kan zijn om vanuit huis een eigen bedrijf te starten. Hoewel te doen, loop ik ook tegen lastige ondernemerskwesties aan. Ik faal en ik heb succes, maar opgeven doe ik nooit! Op Fem.club bundel ik die ervaring met praktische informatie zodat andere moeders die ook een bedrijf hebben of juist willen starten er ook iets aan hebben.

2 Comments

  1. Ik zeg bedrijf, maar liever zeg ik onderneming. Geen idee waarom eigenlijk. Bedrijf klinkt zo groots inderdaad, maar bedrijfje staat niet in verhouding tot de tijd die ik erin steek.

    • Mary-Lou Reply

      Precies dat! Ik werk voor mezelf zeg ik trouwens ook nog weleens, maar ik zeg steeds vaker bedrijf. Niet omdat het van een ander moet, maar omdat dat meer past. Dat zal grotendeels te maken hebben met de tijdsinvestering die je al noemde.

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin dit